En vän på andra sidan jorden.

Världens bästa slut på veckan, ett samtal från min vän Tumaini. I morgon bokar vi flygbiljett och om drygt tre månader så ses vi igen..

Bildbomb 1Riverside Konferens & Kök

Dagen på Riverside var avklarad och det gick fint. Mycket trevlig personal och fin respons från många gäster. Tack för era bidrag det värmer!

24 Maj

Mellan 11.30-13.30 i morgon befinner vi oss på Riverside i Uddevalla. Dom kommer jobba gratis under dagen för att skänka pengarna till våran insamling. Helt underbart fint gjort. I morgon kväll får ni hör mer.


En liten tjuvkik på bladet vi kommer att dela ut till gästerna:


Möte med ett företag

Idag vid tre tiden var vi på möte med Jan chef på Riverside konferens och kök. Vi har ni spikat ett datum så nästa tisdag den 24/5 kommer vi att hålla till där för att informera deras konferens och restauranggäster. Samtidigt kommer de anställda på Riverside konferens och kök att jobba gratis under dagen för att skänka pengarna till vår insamling. Vi är så oerhört tacksamma för detta och ser fram imot tidagen!


Lunchen är öppen för alla så om det är någon som vill komma till Riverside i Uddevalla så kommer vi att vara där mellan 11.30-13.30.


Barnhemmet vi tillsammans kan bygga färdigt.


”Man kan inte förändra hela världen, men man kan förändra en hel värld för en människa”


Underbara lilla Pley.

Sanna 2010-10-06

Denna dag slutade med chock. Men den började med att vi slipade och tvättade matsalsrummet för ”gatubarnsprojektet”. Jag och en volontär gick till stan för att köpa kalk, lim och vatten som skall bli vit färg till väggarna. Lärarna i projektet ville att vi skulle måla frukter på den vita väggen så vi köpte småburkar med olika färger. När vi kom tillbaka så gick vi först för att titta på Alpha dance group. Denna organisation handlar om AIDS/HIV. De dansade och sjöng ut sitt budskap i byar. ”Man skall arbeta istället för att ha sex”. Hmm lite roligt, plantera växter istället för att få HIV. Sen testade vi att måla men det blev inte bra, rollarna funkade inte alls och den vita färgen blev smutsig, allt blev bara tråkigt.


På kvällen gick jag och en annan volontär ut på en nattklubb som heter Twister. Efter att vi  hade dansat i ungefär två timmar beslöt vi oss för att gå hem. Utanför nattklubben svängde vi vänster och plötsligt kommer en kille i mörkret (finns inga gatulyktor och jag hade inte min pannlampa på) som hade mössa och halsduk. Jag kände igen killen för han hade varit runt oss hela kvällen fast på avstånd. Den andra volontären började med att säga ”hamna hamna ”(nej, nej) för han började att dra i hennes väska. Rätt som det var fick  jag en hård smäll i bakhuvudet. Det svartnade  till för mina ögon och jag vaknade av att jag låg på marken och hörde någon gny. Jag reste mig och sprang mot volontären och killen som försvinner mer och mer i mörkret.  Killen försökte  att ta väskan som  hängde runt henne när hon låg halvt om halvt på backen. Jag började  skrika åt henne att släppa väskan. Jag såg konturer och skuggor från flera killar som stod runt dem. Just då tänkte jag bara på min familj och att Linus hade bett mig att komma hem levande. Till slut fick killen tag på väskan och sju  killar försvann bort i mörkret med väskan som bla innehöll pengar till projektet. Vi gick fort hem och höll om varandra till det rum vi bodde i under vistelesen i Iringa. Jag ringde hem och skrämde slag på pojkvän, bästa kompis och min familj.


Tanzania är ett av världens fattigaste länder ekonomiskt. Rån är kanske inte så konstigt där fattigdomen är så utbredd och synen på oss vita är att vi har pengar och makt. Vi lärde oss en läxa den kvällen som kunde ha blivit än mer katastrofal. Trots denna händelse har detta land och människorna fångat mitt hjärta.


Filmsnuttar

Idag åkte jag och Sanna till Överby (ett köpcentrum) för att kika lite. Vi gick in på Expert för att kolla på kameror då vi båda ska köpa varsin ny innan resan. Vi har varsin systemkamera men vi ska alltså även köpa en liten kamera så det blir lite mer "spontana" kort och främst för att vi ska kunna filma under vår nästa resa och dela med oss av det fina vi upplever. Sanna filmade ett fåtal gånger sist med sin lilla kamera och nu här hemma inser man hur mycket man uppskattar dom korta film snuttarna. Jag har både gråtit och skrattat till flera av dom.

Här har ni några av filmsnuttarna:

Sanna 2010-10-05

Varje söndag har vi volontärer och projektledaren Ewout möte. I söndags kom vi överens att ”gatubarnsprojektet” i Iringa som ligger 2,5 timma från byn Matanana skall vara vårt fokus de närmsta dagarna. Vår del i detta projekt är inte att bygga upp bageriet och caféet som egentligen är den huvudsakliga uppgiften utan vi skall göra iordning rummet där volontärerna skall kunna bo i för det kommer fler om två veckor. Där vi skall sova i 3 nätter ligger på samma område där bageriet och caféet skall stå i framtiden. De 105 föräldralösa barnen bor även där varav flickor i ett hus och pojkar i ett annat. Det finns också ett stort hus som används som skola och matsal. Tanken  är att barnen skall driva bageriet och caféet när det är uppbyggt.


På vägen till Iringa blev vi stoppade av en polis, Ewout körde för fort, han körde 68 på en 50-väg. Istället för att böta fick denna polisman 15.000 Tanzanianska shilling. Tanzania fungerar på detta sätt polisen tar emot mutor för att deras löner är så låga. Du kommer undan med allt så länge du har pengar. När vi kom in till Iringa så inskaffade vi oss madrasser, myggnät, gasolspis, mat och kryddor. Adam (volontär) köpte en fotboll för att ge till gatubarnen. Det roligaste var att sedan så spelade de ändå med sin hemmagjorda boll. De gör bollar av garn, tråd, trasor med andra ord allt och den går banne mig att spela med. Studs har den också.


Ewout och rektorn visade runt oss och vi kom överens om att försöka göra iordning även i matsalen, trots att det var högt i tak, inga stegar, stora hål. Men det är bara att köra på........


En vanlig dag i Matanana

Tänkte ägna ett inlägg till att förklara lite hur vi levde nere i Matanana och hur våra dagar oftast såg ut.

Vi volontärarbetade alltså i en by som heter Matanana, byn ligger 70 mils resväg i från huvudstaden Dar es salaam. Byn ligger mitt ute i skogen och vi levde utan el och vatten. För att skaffa vatten gick vi till brunnen som ligger ca 300 meter bort. Vi volontärer bor ett hus med flera rum som ligger ca. 1 km fran gården där daghemmet och basen till projektet är. På daghemmet bor det ca tio stycken barn permanent av olika andleningar föräldralöshet, aids, bortlämnade, misshandel osv. Under vardagarna kommer det ytterligare ca 30 barn mellan ca. två-åtta ar for att leka och få mat.

Dagarna i byn såg ofta väldigt olika ut men en dag då vi stannade och jobbade på barnhemmet såg oftast ut såhär. Vi ställde klockan på sju gick till gården runt 8 för frukost som alltid består av nybakat vitt bröd och te. Dagbarnen börjar droppa in vid den här tiden. Vi lekte med barnen i några timmar. Vid tio tiden är det dags for Uji (majsvälling). Efter detta införde vi tandborstning något som barnen faktiskt tyckte var super skoj. Sedan hjälpte vi till att diska och man kan även hjälpa kvinnorna och tvätta m.m. Vid 12 tiden är det dags for lunch då är de Ugali och bönor det är det som serveras varje dag. Ugali är som en väldigt "tjock" majsgröt som är fruktansvart mäktig. Dagbarnen går hem vid två tiden och då brukade vi gå upp till vårt boende för lite slapptid, powernap, dusch, kortspel eller något liknande. Vid halv sex gick vi tillbaka ner till garden for att hjälpa till med middagen som brukar ätas precis innan solen gick ner och det var resan halv sju/sju. Middagen var antingen Ugali med bönor, ris med kokad tomat och lök eller pasta med tomat och lok. Ibland fick ni någon lyxmat som exempelvis potatis. Inte sarskilt varierande med det gar ner. Vi sitter runt lägerelden ett par timmar efter solen gått ner och pratar och barnen sjunger och dansar. Vi gick och la oss tidigt, redan mellan nio och tio man ar helt sjukt trött. På kvällarna skrev vi även dagbok, tog ett fotbad och kollade på den makalösa stjärnhimmelen som omfamnade oss.
En förmiddag i Tanum

Precis kommit hem från Tanum där jag och Sanna idag föreläste som jag nämnde igår. Det var blandade åldrar och kom elever från olika program. Jag tror aldrig att jag kommer kunna prata inför en stor grupp utan att vara nervös men det kändes bra och jag tror dom tyckte att det var intressant.

Vi två i klassrummet där vi pratade.

Tack Lotta Gray!

Tack snälla  "Vimmelmamman"  för att du länkade till vår blogg, det betyder mycket och det är roligt med nya läsare, vi hoppas att några av er stannar.

Vi heter alltså Jessica och Sanna vi är båda 20 år gamla under hösten 2010 åkte vi ner den lilla byn Matanana i Tanzania för att jobba på ett barnhem under tre månader. Tre månader som förändrade våra liv. Vi förälskade oss i landet människorna och kulturen. När vi kom hem i slutet av december startade vi en insamling och det tog inte lång tid innan vi hade planerat vår nästa resa som kommer bli av till hösten närmare bestämt i september. Denna gången stannar vi om allt blir som planerat i ett halvår för att bygga klart ett barnhem som står halvklart, ge fler barn skolkläder så dem får möjlighet att gå i skolan. Sist men inte minst vill vi ge fler barn minst ett mål mat om dagen.


Vi kommer att blogga under vår kommande resa, följ gärna med på vårt äventyr!
Maila oss gärna om ni har frågor: Jessica.sanna@hotmail.seEtt videoklipp med bilder från vår vistelse i Tanzania.
(Låten i klippet: Talkin' Bout A Revolution)

Tanums gymnasieskola

I morgon beger vi oss till Tamun för att där föreläsa på deras gymnasium om vår resa. Det kommer vara elever från omvårdnad, barn och fritid och även folk från komvux. Nervöst men spännande! I morgon får ni veta hur det har gått...

Nu ska jag kila bort till Sanna för att öva öva och öva...

Mobil i Afrika

De var ett par veckor sedan sist men igår ringde Tumaini från Tanzania. Jag ringer upp henne och hennes första ord var "I miss you so much Jessica". Det blev ett 45 minuter långt samtal med mycket skratt.

Ni kanske undrar hur det funkar med mobil där nere? För det första har dom ju ingen el och kan ladda och sen kan man ju undra hur man har råd med en mobil i en fattig by i Afrika...

Min vän Tumaini är 19 år hon har ett eget simkort alltså ett eget nummer. Men hon har ingen mobil. Få där nere har mobil och Tumaini lånar en telefon och sätter in sitt simkort just när hon skall ringa. Hon ringer två signaler till mig jag svarar itne utan ringer upp därför kostar det henne inget. Sen kan jag ju även nämna att en mobil inte är speciellt dyr om man jämför med Sverige dom kostar ca 200-300 SVK. 


Byn BumilayingaHär ser ni när vi åker vi förbi skolan i byn Bumilayinga som är en grannby till byn Matanana där vi bodde under våra tre månader i Tanzania. Nu till hösten när vi åker tillbaka skall vi bo i Bumilayinga istället, där är vårt mål att vi ska försöka förbättra livet för barnen i den byn. Vi närmar oss nu ett av våra delmål att färdigställa barnhemmet i byn som kommer att bli ett hem för många föräldralösa barn.

Våra mål i byn Bumilyinga är:
-Färdigställa barnhemmet (ca. 25 000 kr)
-Bygga ett hus för dagisverksamheten intill barnhemmet (ca. 15 000 kr)
-Skolkläder till alla skolbarn i byn (ca. 10 000)
-Ett mål mat om dagen för alla barn (Summa okänd)

RSS 2.0