Barnhemmet i Bumilayinga

 

Vi har köpt cement och lagt ut på alla golv för att förhoppningsvis motverka att termiterna fortsätter sin framfart i huset.  Köksväggarna har också fått sig en omgång med cement. Vi har också lackat hälften av alla innertak och till helgen kommer jag och Linnea att cyklar till Buma och lacka resten. Lite återstår men förhoppinigsvis blir det invigning i början av Januari 2013.

 

Ikväll var vi i barnhemmet i Matanana och sa godnatt till barnen. Det är första natten de spenderar i sina nya sängar, i sitt återuppbyggda hem. Barnen hade nytvättade pyjamasar och var sitt gosedjur. Sawadi låg under filten med en ficklampa  och pratade med sitt gosedjur en groda.

 

 

 

 

I


Invigning av barnhemmet i Matanana

 

Borgmästaren Mnzava från Mafinga kommer nu på onsdag tillsammans med andra viktiga personer att besöka Matanana för att inviga det återuppbyggda barnhemmet. Det kommer att bjudas på frukt mm.

 

Att barnhemmet äntligen står färdigt nu är mycket tack vare ett flertal olika volontärer (tidigare och nu) som bidragit med både insamlade pengar  och rent praktiskt varit delaktiga i återuppbyggnaden. 

 

Madrasser har inhandlats till sängarna och vi har bäddat in med lakan, kudde och filt. Ovanför sängarna har varje barn fått sin namnskylt. Gardiner är uppsatta i varje rum.  Alla barnen är glada och springer runt i huset och testligger i sina nya sängar. De får dock vänta tills onsdag innan de får lov att flytta in på riktigt.

 

 

Foto taget i Dec 2011 av barnhemmet i Matanana

 


Undervisning i Engelska för primaryelever i Matanana

 

 

Varje onsdagseftermiddag har  Linnea, Jessica och jag med hjälp av Felisian undervisat Engelska för Moyo Kwa Moyo primaryelever i Matanana. Det är de som äter mat en gång om dagen på daghemmet. Felisian och Salome går en lärarutbildning i Nairobi, Kenya. Utbildningen är uppdelad i olika omgångar och resterande av tiden läser de på distans i Matanana. Det märks vilken brist på kunskaper barnen har. Behovet av en ny skola med ett nytt tänkande behövs verkligen här nere. Framför allt så har lärarna dåliga kunskaper och lär ut på fel sätt. De lär till exempel ut "what is my name? istället för att säga  ”what is your name"? Planen är att bygget av skolan kommer att sättas igång i början av nästa år så att vi kan fokusera på att få klart barnhemmena, det ena i Bumilayinga och det andra Matanana. Vi kommer dock fortfarande att hålla på med undervisningen. Det kommer förhoppningsvis bli mer och mer vi kommer att undervisa i engelska.  Sen vet man att Afrika ar Afrika och vad som helst kan hända så att det blir ändrade planer.

 

 

Barnhemmet i Matanana

Barnhemmet i Matanana som brann ner förra året i april är nu också snart klart tack vare många driftiga manniskor. Det är helt underbart att snart kommer Alfa, Zawadi, Sara och alla andra barnen på barnhemmet få sitt hem. De ska äntligen få slippa dela på ett par sängar tillsammans. Det är även troligt att det kommer att komma små bebisar fran Mafinga som behöver vår hjälp. Invigningen av huset kommer att bli inom en månad om allt går som det ska.tillbaka sitt hus,

 

 


På plats igen i Matanana.

Känns helt underbert att för tredje gången vara tillbaka i Tanzania och varje resa har och kommer att bli olika. Det har landet har fångat ens hjärta och det ar svårt att beskriva med ord hur vi har det. Den här gången bor Linnea Oman och jag med en afrikansk familj i ett lerhus med jordstampat golv och halmtak. Jag märker verkligen skillnad mellan att inte ha plattak nu när regnsäsongen har börjat, det regnar in och är väldigt kallt på nätterna. Allt det kompenseras av den afrikanska familjen som har välkomnat oss som en av dem.
 
De har varit fullt upp de senaste veckorna, har många planer, men det första vi ska fokusera på är att färdigställa barnhemmet. Vi har tyvärr mött många motgångar, men vi ska inte sluta förrän det springer barn i  huset. Vi har förra veckan  cementerat hela golven i två av de små rummen, och i det största rummet har vi lagt cement mellan tegelgolvsplattorna i syfte att bekämpa termiterna. Nu till veckan ska vi gora klart de andra 3 rummen och lacka alla innetak. Soml sakerthet för att inte termiterna skall angripa vårt hus igen ska vi plantera ett speciellt träd som inte termiter tycker om. Träden kommer planteras i december då de kräver mycket vatten. I december börjar det att regna som mest under regnperioden. Vi tror och hoppas att detta verkligen  kommer att lösa dagens problem.
 
 
 
 

RSS 2.0