Matanana och byarna runt omkring

Det finns tre grannbyar till Matanana med många föräldralösa barn (Yatimabarn);

 

     -Bumilayinga

     -Ulole

     -Mtula


Byarna ligger inom gångavstånd till varandra. I dessa fyra byar finns det daghem som finansieras av den svensk tanzanianska frivilliga organisationen med namnet Yatima Moyo kwa Moyo, (Eng: Heart to Heart). Måndag till fredag mellan 8-14 kommer det yatima barn till daghemmen för att leka och äta mat. De barn som inte har börjat skolan än är där under hela dagen och får två mål mat, det första runt kl. 10 uji (majsvällning) och sen med skolbarnen äter de alla lunch vid kl. 13 , ugali (majsgröt).

 

 

Detta är ”ugali huset” på gården Matanana. Där äter Yatimabarnen lunch.

 

Till dessa fyra daghem kommer det drygt 200 Yatimabarn som äter lunch måndag till fredag. Sedan finns det andra barn som inte är Yatimabarn och har lång väg till skolan och blir därför utan mat många timmar tills de kommer hem efter skolan. Barnen går i skolan mellan 8-14 och innan det är dags för att gå hem arbetar ofta barnen på lärarens åker.

 

Vi hoppas genom vår insamling att fler barn kan få äta lunch.

 

Detta är en av de tre kvinnorna som arbetar på daghemmet i Bumilayinga.


Matanana är den enda byn som har både ett daghem och barnhem. På barnhemmet bor det ca tio barn på heltid. Dessa barn har inga föräldrar eller släktingar som kan ta hand om dom. Några av dom barnen är Sara Mzena, Rupumuko Kayoka och Benison Ilomo. Det finns 6 tjejer i åldrarna 13-19 år som bor tillsammans med barnen på barnhemmet och de är värda all respekt. De tar hand om barnen innan och efter skolan, samtidigt som dom lagar mat, städar och tvättar. Med andra ord tar hand om allt som händer på gården.

 

Just nu i detta ögonblick som kortet tas ....oops.... just det, i Afrika har barnen inga blöjor.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0